Projekty zrealizowane w 2016 roku

Dyplom Studium Musicalowego Capitol

Premiera 3 maja 2016, w czterechsetną rocznicę śmierci Williama Shakespeare'a, na Małej Scenie Studium.

OCZY PAŚĆ BĘDĘ CIENIEM

„Oczy paść będę cieniem” to spektakl dyplomowy słuchaczy III roku Studium Musicalowego Capitol. Jest to muzyczne przedstawienie złożone ze scen z wybitnych tragedii szekspirowskich; „Makbet”, „Otello”, „Romeo i Julia” oraz kroniki „Ryszard III”. Wszystkie w tłumaczeniu Stanisława Barańczaka.

Postaci z tych dramatów spotykają się razem na scenie, by ponownie odegrać kluczowe dla ich losów sceny. A ich los jest pewny -  muszą zginąć. Każdy w inny sposób i z innego powodu, ale każdy musi, bo zawinił, był naiwny, bał się, popełnił grzech...A może tak chciał los? Bóg? Szekspir? Młodzi aktorzy na naszych oczach zmierzą się z największymi postaciami, najwybitniejszego dramaturga w historii teatru, a postaci przez nich wykreowane zmierzą się z kluczowymi momentami z ich życia, które pośrednio bądź  bezpośrednio doprowadziły do ich śmierci. Czy za tą pychę przyjdzie i nam zapłacić cenę?

Udźwiękowione niepokojącą muzyką Grzegorza Mazonia szekspirowskie monologi, scenografia i kostiumy Agaty Dudy – Gracz oraz choreografia Barbary Olech wspomagają nastrój i wieszczą najgorsze...Zapraszamy na pogrzeb!

więcej na str. www.studium-capitol.pl

Oczy paść będę cieniem"
Studium Musicalowe Capitol
Mała Scena przy ul. Piłsudskiego 72